ALKEV Öğrencileri Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’nde – Mayıs 2015
Berk KÖSEOĞLU, Berke DÜNDAR, Cemre Güneş TOY, Deniz Han DEMİR, Elida BAYRAM, Kaan KANARA, Kemal Utku ONAY, Mehmet KUZU, Melek Bahar SÜKAS, Mert TOPÇU, Nehir KINAY, Osman KOYUNCU, Poyraz ALTUNIŞIK, Selim Emre KESİKBAŞ, Tuna TUZLACI, Yasemin TİRYAKİ ‘Bu İşte Parmağım Var’ diyerek tasarımları ile bienalde yer alırken;
Sanat Projeleri Kulübü Öğrencilerimiz; Nehir KINAY, Berke DÜNDAR, Zeynep AYDOĞDU, Ilgaz YILMAZER, Baran SELVİTOP, Eylül ERDEM, Ayşe Ceren YILDIZ, Nazlı GÖKBAY, Ada DURAN, Ege Arda TUNALI ise‘İçim Dışımdan Büyük’ temasını, interaktif bir etkinliğe dönüştüren ‘Fermer’ projesi ile barış mesajları verilmesini sağladılar.
FERMER
Fermuar Latince fermer (kapatmak) sözcüğünden türetilen, Fransızca bir sözcük (İngilizcesi “zipper”). Kilit, kopça anlamlarına da gelen sözcük, iki ayrı kumaş parçasını geçici olarak birleştiren ya da ayıran bir bağlantı türünü tanımlamak için kullanılıyor. Metal, bakır ya da plastik olabilen bu malzeme ise, 1851’de Elias Howe tarafından prototip olarak icat edildi ama asıl gelişimi 1891’de Whitcomb Judson ve 1906’da Gideon Sundback tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışmada kapatma ya da açmanın sembolü olarak ele alınan fermuar, yerleştirildiği mekânda dünyanın görülebilen ve örtülen şeylerini ifade etmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda tasarımında içerdiği aynalarla, bakan kişinin hem kendisini hem de çevresini görebildiği bir yapıya da sahip. Böylece kompozisyonu oluşturan fermuar, bize saklanan neleri merak ettiğimizi, neleri görebildiğimizi ve neleri göremediğimizi anımsatmaya çalışıyor. Sanki bir çadırın fermuarının arkasında neler olduğunu merak etmek gibi tarih ve sosyolojik düşünceler ekseninde, çocukluktan yetişkinliğe uzanan ve insanoğlunun gelişiminin merkezi olan “merak” olgusunu da böylece masaya yatırmış oluyor.
9 Mayıs 2015 Cumartesi günü açılışı yapılan bienal 7 Haziran 2015 tarihine kadar izlenebilir.
http://www.arkadasimbienal.com
Facebook Sayfası ve Twitter Hesap Adı: Arkadaşım Bienal