İlkokulda Proje Haftası – Haziran 2024
Mucitler merak doludur. Bizim öğrencilerimiz de bilimin keşif dolu çarşısına kulak verdiler. Camın üretim yolcuğunu keşfetmek üzere Cam Ocağı Vakfı’na yaptığımız gezide kumun cam olma macerasını kendi yaptıkları tabakları ile tamamladılar. Rahmi Koç Müzesi’nde ise Zeytinyağı yapımı atölyesi ve “Ben Kimim?” interaktif oyunuyla kadın bilim insanlarını tanıma fırsat buldular. Elbette kaşifleri tanıdıktan sonra kendileri de deney yapmasalar olmazdı. Hidrolik asansör, parfüm, mıknatıslı araba, steteskop yaparak tıp, kimya ve fiziğin temelleriyle tanıştılar. Bundan sonra da bilimin izinden gideceklerine şüphe yok. Çünkü mucitlerin merak ve keşif dolu yolculukları hiç bitmez.
“Gezgin Sanatçılar” projesinde öğrenciler hayal güçlerini, yaratıcılıklarını ve el becerilerini birleştirerek taş boyama tekniği ile taşları adeta hayat verdiler. Demet Art& Design uzmanlarının destekleri ile hazırladıkları kaktüs saksıları gerçeğinden ayırt etmek oldukça zor oldu. Doğal yaşamlarında kuşlar için birer de kuş evi tasarlayan öğrencilerimiz kuş evlerini gönüllerince boyadılar, süslediler. El emeği ile hazırladıkları kuş evlerinin dört mevsim kuşlara ev sahipliği yapacak olması yapım aşamasında onları çok heyecanlandırdı. Proje haftası boyunca öğrencilerimiz ayrıca Türkiye’de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze olan Rahmi Koç Müzesi’ ne ve “Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli’ sloganıyla açılan 139 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür modellerine ev sahipliği yapan Miniatürk’e keyifli geziler gerçekleştirdiler. Bu geziler ile genel kültür bilgilerini ve çevrelerinde gördükleri eserlere karşı sanatsal bakış açılarını geliştiren öğrencilerimiz, müze dönüşü gözlemlerini okuldaki diğer arkadaşları ile heyecanla paylaştılar.
Hafta boyunca çok güzel deneyimler yaşayan öğrencilerimiz karne günü tüm bu ürünlerini aileleri ile paylaşarak yaz tatiline merhaba dediler.
1 ve 2.sınıflarımız ile olan projede su altı dünyası keşfiyle sanatı birleştirdik. Dünyamızdaki tüm denizlerden birbirinden farklı balıklar tanıdık, şaşırdık sevindik ve öğrendik. Öğrencilerimiz su altı dünyası hakkında bilgiler edinerek hayal güçleriyle yeni ürünler yarattılar. İstanbul modern müzesi gezimizde, dünyadan farklı sanat eseri ve yerleştirmeler inceleyerek sanat dünyasının çeşitliliğini ve estetik güzelliğini yorumladık.
“Wir lernen Deutsch auf dem Weg” projesi birinci ikinci sınıf öğrencileriyle Maslak Uniq ve Alize Kitabevine gezi düzenlediler. Öğrencilerimiz Almanca atölyelere katıldılar, açıkhava etkinlikleri düzenlediler.
10-13 Haziran Proje haftası kapsamında “Eğlenceli Üretimler” projesi olarak farklı etkinlikler gerçekleştirdik. İki gün boyunca devam eden Spring Art çalışması ile sanat etkinliklerimizi tamamladık. İplerle başladığımız yaratıcılık yolculuğumuza kendimize bileklikler tasarlayarak devam ettik. İstanbul Modern ve İstanbul Robot müzesi ziyaretlerimizle sanata ve üretime olan bakış açımızı geliştirdik.
Sualtı Dünyası ve Sanat Projesi birinci ve ikinci sınıf öğrencileriyle denizlerde yaşayan canlıları incelemek ve görmek için Florya Akvaryuma gezi düzenlediler. Bu büyülü dünyanın içinde keyifli ve verimli bir gün geçirdiler.
“Deutsch in der Natur” Projesinde 3 ve 4. sınıflarımızdan oluşan öğrenci grubumuz ile 4 gün boyunca eğlenceli ve öğretici etkinlikler gerçekleştirdik. Aliza Kids Corner Kitabevi birbirinden güzel Almanca aktiviteler ile iki gün boyunca Ataköy Baruthane’de ve Bakırköy’deki kendi yerinde öğrencilerimiz ile birlikteydi. Projemizin diğer zamanlarında okul bahçemizde ve sınıfımızda birbirinden eğlenceli Almanca aktivitelerimizi gerçekleştirdik.
Masallar ve Oyuncakların Dünyası Projesinde birinci ve ikinci sınıf öğrencilerimiz Balat Oyuncak Müzesine gezi düzenlediler. Öğrencilerimiz hem oyuncakların tarihini öğrendiler hem de kendi oyuncaklarını tasarladılar.
Masallar ve Oyuncakların Sihirli Dünyası proje grubumuz 12 Haziran Çarşamba gününe Beşiktaş’ta bulunan Kids Nook’a doğru yola çıkarak başladılar. Burada küçük ısınma oyunlarının ardından etkileşimli bir şekilde Jack ve Fasulye Sırığı masalını hem dinleyip hem masalın içindeki olayların seslendirmelerini yaparak adeta masalı yaşadılar.
Ardından öğrencilerimize verilen toprağın içerisinden kendi sihirli fasulyelerini bulup küçük ekim yaptılar.
Sanat; insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatmasıdır. Doğa da bu anlatımın bir parçasıdır. ‘’Doğada Sanat’’ grubu olarak bizler de proje haftasında sanat ve doğayı eğlenceli bir şekilde birleştirdik. İlk günümüzü Aden Çocuk Köyü’nde eğlenceli bir doğa yürüyüşüyle başlattık. Sportif faaliyetler ve yaratıcılığımızı geliştirdiğimiz etkinliklerle günü sonlandırdık. İkinci gün doğadan topladığımız bitki ve çiçeklerle çerçeve ve ayraç tasarladık. Üçüncü gün Mihrabat Korusu’nda doğa ile iç içe doyasıya eğlendiğimiz etkinliklere katıldık. Dördüncü günümüzde ise taş boyama ve kuş yapımı etkinliklerimizle haftamızı keyifle sonlandırdık.
Dönüşümün Kanatları projesi birinci ikinci sınıf öğrencileriyle plastiğin geri dönüşüm aşamalarını gözlemlemek için Metroplast Plastik Ambalaj fabrikasına gezi düzenlediler.
“Cam ve Seramik Sanatına Büyülü Yolculuk” projesinde üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerimiz Pace Çocuk Sanat Atölyesinde ve Cam Ocağı Vakfında eğlenceli atölyelere katılıp, keyifli zaman geçirdiler.
“Dönüşümün Kanatları” proje grubumuzla birlikte Kelebek Çiftliği’ni ziyaret ettik ve muhteşem bir deneyim yaşadık. Kelebeklerin yaşam döngüsünü yakından gözlemleyerek tırtılların nasıl zarif birer kelebeğe dönüştüğüne tanıklık ettik. Doğanın yenilenme sürecini gözlemlerken, çevremizi korumanın ve biyolojik çeşitliliği yaşatmanın önemini bir kez daha anladık.
Maker Atölyesi
Bu hafta öğrencilerimizle STEM alanında muhteşem bir deneyim yaşadık! Dijital Deneyim Müzesi’ni ve Lego Land’i ziyaret ettik. Üç boyutlu yazıcıdan çıkan Poketoplarımızı boyadık, legolarla robotlar oluşturduk ve cricut makinesiyle tasarladığımız etiketleri kendi yaptığımız kutulara yapıştırdık ve çalışmalarımızı koyduk. Öğrencilerimizin yaratıcılığı sınırları aştı!
“Natur und Stimme” Projesi