29 Kasım Pazartesi Paylaşımı “Beethoven”
Beethoven
Bir müzisyen düşünün ki hiç duymadan kendi müziğini yapıp kendini dünyaya tanıtıyor ve asırlarca dünyanın en ünlü müzisyenlerinden biri olarak tanınıyor. Çok büyük bir bestekâr olması, besteleriyle dünya müziğine yön vermesi zaten çok büyük bir olayken bir de bunu bir duyma engeli varken yapması, ona olan hayranlığımızı çok büyük bir noktaya taşıyor. Peki Beethoven bunu nasıl başardı? Hiç duymayan biri böyle besteleri nasıl ortaya çıkardı? Tüm bunları ve Beethoven’ın hayatını öğrenmek isterseniz yazımıza geçelim!
MÜZİĞE NASIL BAŞLADI?
Ludwig van Beethoven 16 Aralık 1770 yılında Almanya’nın Bonn kentinde, Saray müzisyeni olan bir babanın ve kendi hastalıklarıyla uğraşan bir annenin 9.çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası daha Beethoven’a 4 yaşındayken zorla piyano çalmayı öğretmeye başlar. Daha o zamanlar parmakları piyanoya kısa gelen ve zorlanan küçük Beethoven babasının ısrarlarıyla devam etmek zorunda kalır. İlerleyen zamanlarda para kazanmak, annesine bakmak ve ev geçimine yardımcı olmak için kiliselerde çalmaya başlar.
1787 yılında Mozart’la çalışmak umuduyla Viyana’ya gider. Mozart’la bir süre çalıştıktan sonra annesinin hastalığından dolayı Bonn’a döner. Annesi öldükten sonra 1792 de Viyana’ya geri döndüğünde Mozart’ın ölmüş olduğunu öğrenir.
1792 yılında Viyana’ da Joseph Haydn’la çalışmaya başlar. Zaten sahip olduğu yeteneğiyle, Joseph Haydn’ın büyük desteği bir araya gelince piyanist olarak adını duyurur.
“Son 3 yıldır işitmem giderek kötüleşiyor…”
Mozart ve Haydn’dan aldığı eğitimlerle adını dünyaya duyuran Beethoven aynı zamanda yaşamı boyunca sağlık problemleri çekmiştir.1801 yılında işitme problemleri çekmeye başlamış olup 1817 yılında sağır olmuştur. İşitme kaybı, ani bir işitme kaybından ziyade adım adım ilerliyordu. Bu yüzden her zaman bestelerinde nasıl bir ses olacağını zihninde hayal edebildi. Yaşadığı problemler müzik hayatını olumsuz etkilememiş hatta en ünlü eseri olan 9.senfonisini de sağır olduğu dönemde bestelemiştir.
Beethoven yaşadığı duyma problemlerini bir arkadaşına yazdığı mektupta şu şekilde anlatır:
“Son 3 yıldır işitmem giderek kötüleşiyor. Bu tuhaf duyma sorunu ile ilgili sana biraz bilgi vermeliyim. Tiyatroda sanatçıları anlamak için orkestraya çok yaklaşmam gerekiyor. Bazen de sessiz konuşan insanları oldukça zor duyuyorum. Duyduğum sesler doğru ancak kelimeler değil.’’
“İki yıl boyunca neredeyse bütün sosyal toplantılardan kaçındım çünkü insanlara sağır olduğumu söylemem imkânsız. Başka bir mesleğim olsaydı, daha kolay olurdu, ama mesleğimde korkunç bir durum.”
Beethoven’ın hizmetçileri, işitme duyusu kötüleştikçe, piyanoda oturduğunu, ağzına bir kurşun kalem koyduğunu, notanın titreşimini hissetmek için enstrümanın ses tablasının diğer ucuna dokunduğunu söylüyorlardı.
Eserleri ve Ölümü
Klasik dönemden Op.109 piyano sonatıyla Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış olan Beethoven’ın 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği Marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.
1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.
Kaynak: Kampüste Ne Var