3 Ekim Pazartesi Paylaşımı “6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu”
6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu
Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile I.Dünya Savaşı’nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesiyle, 13 Kasım 1918’de Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’a düşman askerleri gelmeye başlar.
Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul, İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal edilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa aynı gün 13 Kasım 1918 tarihinde öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldikten sonra, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘‘Kartal’’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken işgal donanmasının arasından geçer. Bu geçiş sırasında Yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal Paşa’nın, büyük kararlılıkla söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözü, Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeğini ateşler…
Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı’nın zaferle bitmesinden sonra Refet (Bele) Bey komutasındaki bir Türk birliğinin İstanbul’a girmesine rağmen, işgal resmi olarak kaldırılmaz. 8 Eylül 1923’te Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlenip Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandıktan sonra İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya düşmanlardan kurtarılır. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerlerinin altı hafta sonra İstanbul’dan ayrılmaları kararı alınır. 4 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle işgalciler Türk Bayrağı’nı selamlayarak şehirden ayrılırlar. İstanbul’un yaklaşık 5 yıl süren işgali, Türk Ordusu’nun 6 Ekim 1923 günü coşkun bir bayram havası içinde, sevinç gözyaşları arasında ve çiçek yağmuru altında kente girmesiyle sona erer ve tarih Mustafa Kemal Paşa’yı bir kez daha haklı çıkarır. Düşman askerleri, “Geldikleri gibi giderler.”
Aziz İstanbul’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü kutlu olsun.
Kaynak: İstanbul Gönüllüleri