MENÜ

8 Mayıs 2017 Pazartesi Paylaşımı “Bahar Yorgunluğu ile Başa Çıkmanın Yolları”

Bahar Yorgunluğu ile Başa Çıkmanın Yolları

Mevsim değişiklikleri genellikle kendimizi yorgun ve halsiz hissetmemize sebep olur. Bu da hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu olumsuz etkileyebilir. Bahar yorgunluğu ile başa çıkmak için neler yapmak gerekir?

Bahar yorgunluğu döneminde bol su tüketin!

 “Havaların ısınmasıyla oluşan sıcak ve nemli hava halsizlik, iştahsızlık gibi durumlara yol açabilir. Mevsim değişikliklerinin yol açtığı bu tarz sorunlarla başa çıkabilmek için bol bol su içmek gerekir. Isınan hava ile beraber günlük su tüketimi 2,5-3 litreye kadar çıkartılmalıdır. Hava sıcaklığındaki değişikler, bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilir. Vücudun C vitaminine duyduğu gereksinim bahar ve yaz döneminde artabilir. Bu nedenle günlük C vitamini kaynağı olarak mevsim sebzeleri (Bakla, bezelye, enginar, kabak, marul) ve meyveleri (muz, ananas, mango, çilek, elma) bol miktarda tüketilmelidir.” diyor Liv Hospital Ankara Diyet ve Beslenme Uzmanı Gaye Başkurt. Mevsim değişikliklerinde kafein tüketiminin artırılması vücutta aşırı su kaybına neden olacaktır. Bu durum tansiyon problemleri ve kardiyak aritmi gibi sağlık sorunları riskini artıracağından çay, kahve tüketimi azaltılarak günlük sıvı alımı artırılmalıdır.

Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları:

Yeterli ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Günlerin uzaması akşam yemeklerinin geç yenmesine neden olur. Sabah kahvaltılarının öğle vaktine sarkması da öğlen öğünlerinin gecikmesine neden olur. Az ve sık beslenmenin önemli olduğu bu dönemde gün içinde 5-6 öğün tüketilmelidir.

  • Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden mevsim değişikliği, yorgunluğu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle gün içinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir.
  • Beslenme kadar uyku düzeni de çok önemlidir. Uykusuzluk veya düzensiz uyuma yorgun hissetmeye neden olabilir. Bu nedenle günde 6-8 saat kaliteli uykunun sağlanması gerekir.

Havaların ısınmasıyla beraber fiziksel aktivitenin artırılması, kış mevsiminden kalan fazla kiloların kaybında etkili olacaktır. Haftada en az üç gün yapılan 45 dakika tempolu yürüyüş hem vücudu zinde tutacak hem de mevsim değişikliğinin getirmiş olduğu yorgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

 

Kaynak: indigo.com