MENÜ

Görsel Sanatlar

“Rafael gibi resim yapmayı dört yılda öğrendim, ama bir çocuk gibi resim yapmayı öğrenmem tüm ömrümü aldı.”
Pablo Picasso

İlkokul Görsel Sanatlar Eğitiminin Amacı
İlkokul görsel sanatlar eğitimi, öğrencilerimizin yaratıcı güçlerini ve potansiyellerini keşfetmelerini sağlayarak zihinsel ve algısal yeteneklerini geliştirmeyi, onlara estetik duyarlılık kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler, görsel değerler hakkında bilgi edinirken duygu ve düşüncelerini görsel dil aracılığıyla ifade etmeyi, sanat eserlerini okumayı ve anlamayı öğrenirler. Bu süreçte yaratıcı düşünme yapısı kazanmış, sanat sevgisi ve bilinci gelişmiş bireyler yetiştirmek en temel hedeflerimizdendir.

Görsel sanatlar dersi, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunar. Bu ders, onların hayal güçlerini kullanarak çeşitli sanat eserleri yaratmalarına olanak tanır. Resim, heykel, kolaj gibi farklı tekniklerle tanışan öğrenciler, renkler ve formlar hakkında bilgi edinirken aynı zamanda duygularını ifade etme becerisi kazanırlar. Ayrıca, görsel sanatlar ince motor becerilerini geliştirirken estetik bir bakış açısı kazandırır. Sanat eserleri beynin farklı bölümlerine hitap ettiği için karmaşık kavramları öğrenme ve anlama sürecini destekler. Görsel ve işitsel formatlarla çocukların problem çözme becerileri gelişirken, karmaşık kavramları daha kolay kavramaları sağlanır.

Görsel sanatlar, kültürler arası bir dil olarak, öğrencilerin hem yerli hem de yabancı sanatçıları tanımalarına ve bu sanatçılardan ilham alarak kendi sanat yolculuklarına başlamalarına olanak tanır. Ayrıca, dersin bir diğer yönü çocukların sosyalleşmelerini ve iş birliği yapma becerilerini geliştirmeleridir. Grup çalışmaları ve sergi hazırlıkları sayesinde öğrenciler farklı bakış açılarını keşfeder, kendilerini sanat yoluyla ifade ederek özgüven kazanırlar. Görsel sanatlar dersi, sanata olan ilgiyi pekiştirerek gelecekteki sanatçı, tasarımcı veya sanatsever bireyler yetişmesine katkıda bulunur.

Okulumuzda bulunan seramik atölyesi, heykel ve seramik çalışmalarını görsel sanatlar dersinin önemli bir parçası haline getirir. Seramik ve heykel dersi, öğrencilerin üç boyutlu düşünme becerilerini geliştiren, el becerilerini artıran ve yaratıcılıklarını ortaya çıkaran bir sanat disiplinidir. Bu ders, öğrencilerin farklı malzemelerle çalışma deneyimi kazanmalarını sağlar ve gözlem yeteneklerini geliştirirken form, doku ve hacim gibi temel sanat kavramlarını anlamalarına yardımcı olur. Bu süreçte öğrenciler, hayal güçlerini kullanarak fikirlerini somut eserler haline getirir ve kişisel ifadelerini destekler.

ALKEV Özel Okulları Görsel Sanatlar Bölümünün Amacı

  • Öğrencilerimize estetik duyarlılık kazandırmak ve görsel değerler hakkında bilgilendirmek,
  • Duygu ve düşüncelerini görsel dil aracılığıyla ifade edebilmelerini sağlamak,
  • Sanat tarihi bilgisiyle görsel okuryazarlıklarını artırarak, yerli ve yabancı sanatçıları tanımalarını ve plastik sanatlar alanında genel kültüre sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamak,
  • Görsel eğitim yoluyla zihinsel ve algısal yeteneklerini geliştirmek,
  • Öğrencilerimize yaratıcı düşünce yapısı kazandırmak,
  • Gözlem yetenekleri gelişmiş, düşünen, sorgulayan ve kendi yargılarını oluşturan bireyler yetiştirmek.

Görsel Sanatlar öğretim programları; temel sanat eğitimi, biçimlendirme, görsel sanat kültürü, müze bilinci ve kültürel miras gibi alanlar üzerine yapılandırılmıştır. Her sınıf seviyesinde resim, seramik, heykel, dekoratif el sanatları ve baskı teknikleri gibi başlıklar altında dersler verilmektedir.