Dijital Vatandaşlık (ADiV@) Programı

ADiV@ (ALKEV Dijital Vatandaşlık) Programı, öğrencilerimizi içinde bulunduğumuz çağın gereklerine en iyi şekilde hazırlama felsefemiz doğrultusunda Eğitim Teknolojileri Koordinatörlüğü ve Bilgi Sistemleri Birimi işbirliğinde 2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.

İçinde bulunduğumuz dijital çağda etkili ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi için tüm disiplinlerin teknoloji ile entegre çalışmalar yapması benimsenir. Çevrimiçi ortamda güvenli ve olumlu bir deneyim yaşamak önemli bir gereksinimdir.

ADiV@ Programı, “Kendi cihazını getir/bring your own device” ın ALKEV Okullarına uyarlanmış bir modelidir. Bu programın temel hedefi; öğrencilerimizin dijital vatandaşlık becerilerini içselleştirmelerini, yaratıcılık, üretkenlik ve liderlik becerilerini geliştirmelerini ve farklı öğrenen bireylerin ders motivasyonlarını arttırmayı sağlamaktır.

ADiV@ programının temelini oluşturan dijital ortamda uyulması gereken üç temel ilke;

1. Etkili iletişim kurma
  2. Etik kurallara uyma
  3. Yaratıcı ürünler ortaya çıkarmaktır.

ADiV@ Programının süreç basamakları aşağıdaki şekildedir:

• Google Classroom ve meet üzerinden yürütülen çeşitli interaktif çalışmalarla “Dijital Vatandaşlık ve Güvenlik” eğitiminin verilmesi,
    ADiV@ Dijital Vatandaşlık ve Güvenlik Modülleri:

• Modül 1: Çevrimiçi ortamda gizlilik ve güvenlik
    • Modül 2: İnternette araştırma yapma
    • Modül 3: Kimlik avcıları ve dolandırıcılardan korunma
    • Modül 4: Çevrimiçi ortamda itibarı yönetme
    • Modül 5: Siber zorbalık ile mücadele
  • Dijital Vatandaşlık Online Sınavı ile “ADiV@ Dijital Vatandaş” olunması,
  • “Dijital Vatandaşlık Etik Sözleşmesi” nin imzalanarak “ADiV@ Dijital Vatandaşlık Rozeti”ni almaya hak kazanılması,
  • ADiV@ dijital vatandaşlık rozetine sahip öğrencilerin derslerde kendi kişisel tablet veya dizüstü bilgisayarlarını kullanmaya başlamaları.

ADiV@ Programı çerçevesinde eğitim teknolojileri alanında yapılandırılmış öğretmen eğitimleri tüm yıl devam edecek şekilde planlanmakta ve uygulanmaktadır. ALKEV Anadolu ve Fen Lisesi öğretmenleri aldıkları eğitimler doğrultusunda Google’ın eğitimciler için “Dijital Vatandaşlık ve Güvenlik Kursu”nu tamamlayarak “Dijital Vatandaşlık ve Güvenlik Topluluğu Eğitimcisi” onay rozetini almaya hak kazanmışlardır.