Göbeklitepe
ALKEV ÖZEL ANADOLU VE FEN LİSESİ GÖBEKLİTEPE PROJESİ
Kültür Bakanlığı tarafından 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi üzerine ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri, ülkemiz toprakları içerisinde yer alan Göbeklitepe kültürel mirasına yönelik, Türkiye’nin Göbeklitepe ile ilgili duruşunu ileriye taşımak ve Göbeklitepe ve onun gibi sahip olduğumuz kültürel miraslara yönelik farkındalık uyandırarak ulusal değerlerini ve kültürel kimliklerini korurken aynı zamanda dünya insanı olarak uluslararası bir düşünceye sahip olabilmek amacıyla ALKEV GÖBEKLİTEPE PROJE’sini başlattılar.
PROJE DETAYLARI
Projelerinin temel hedefleri olarak; Göbeklitepe Projesi’ni yürütürken okul içerisinde ve dışarısında çeşitli kurum, kuruluş, organizasyonlarla disiplinlerarası iş birliği gerçekleştirerek proje sürecinde;
- Tüm proje sürecinin yönetim ve planlamasında aktif rol almayı
- Çalışmalarında bilimsel yöntem ve basamaklarını kullanmayı
- Proje ile ilgili çalışacakları alanları kendileri belirlemeyi
- Kültürel miraslarımızın tanınması ve tanıtılması hususunda ilgili kurum ve kuruluşlarla bir iş birliği sağlamayı belirleyen öğrenciler, proje süreci boyunca tüm hedeflerini gerçekleştirdiler.
ALKEV’li gençler, çıktıkları bu anlamlı yolda projenin çalışma alanlarını; Bilim ve Teknoloji, Tarih, Medya/Tanıtım, Organizasyon, Müzik, Görsel Sanatlar ekipleri olarak belirleyerek toplamda 45 öğrenci ve 8 alan danışmanı öğretmenle proje çalışmalarını bir sene boyunca sürdürdüler.
Proje çalışma ekiplerimizden;
Bilim ve Teknoloji ekibi; Göbeklitepe kazı alanında kullanılan teknolojik imkanları ve bilimsel yöntemleri araştırarak arkeolojik kazılarda kullanılan teknolojiyi inceleme fırsatı yakalamış oldular. Ayrıca Göbeklitepe’de kullanılan bu bilimsel ve teknolojik yöntemlere dair araştırma sonuçlarını paylaştıkları bir web sayfası da hazırladılar. Süreç içerisinde alanında uzman teknoloji şirketleriyle görüşmeler yaparak iş birliği de sağlamış oldular.
Tarih ekibi; Göbeklitepe’nin tarihsel sürecini araştırarak tarih biliminin araştırma yöntem ve teknikleri çerçevesinde tarihin sıfır noktasına uzanan bu şaşırtıcı yolculuğun süreçlerini anlatan Göbeklitepe özelinde bir tarih dergisi hazırladılar. TEMA VAKFI gönüllüsü olan öğrencilerimiz çevreci bir yaklaşımla dergilerini bastırmak yerine dijital dergi olarak hazırlamayı tercih ettiler. Dergimize bu linkten ulaşabilirsiniz. https://spark.adobe.com/page/UjxDx0p4lfORD/
Medya / Tanıtım Ekibi;
Alkev_Göbeklitepe_Tanıtım (https://www.instagram.com/alkev_gobeklitepe_tanitim/?igshid=xdzizyxcz0g7) adıyla açtıkları bir sosyal medya hesabında proje ekiplerini ve çalışmalarını tanıtırken bir yandan da Göbeklitepe’ye dair ilgi çekici haberleri paylaştılar ve hem projelerinin hem de Göbeklitepe’nin tanıtılması ve daha fazla insana ulaşması noktasında çalışmalarda bulundular. Sosyal medya hesaplarında paylaştıkları tüm haberleri Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak üç farklı dilde yayınlayarak hem hedefledikleri kitleyi daha geniş yelpazaye yaydılar hem de üç dilde kendilerini ifade edebilecekleri bir alan yaratmış oldular.
Ayrıca yine proje süreçlerini, ekiplerin çalışmalarını anlattıkları tanıtım haber yazılarından; proje basamakları içinde yer alan gezilerden yola çıkarak yazdıkları gezi yazılarından; Göbeklitepe ve arkeoloji alanında uzman kişilerle yaptıkları röportajlardan oluşan; çeşitli makalelerle de destekledikleri “Göbeklitepe Tanıtım Dergisi” hazırladılar. Tanıtım ekibinin dergisi ve Tarih ekibinin dergisi birleştirilerek dijital dergi olarak hazırlandı.
Linkten ulaşabilirsiniz. https://spark.adobe.com/page/UjxDx0p4lfORD/
Medya ekibi ise kendi kaleme aldıkları bir Göbeklitepe Hikayesini belgesel görüntüleri ile süsleyerek kısa bir “GÖBEKLİTEPE FİLMİ” çektiler ve gezi görüntülerinden oluşan ve müzik ekibinin bestelemiş olduğu şarkı için bir klip hazırladılar.
Organizasyon ekibi; proje basamakları içerisinde planlanan “Şanlıurfa- Göbeklitepe” ve “Almanya” gezilerinin organizasyonu için çeşitli tur şirketleriyle görüşerek toplantılar yaptılar ve bu gezilerin tüm organizasyon sürecini planlayarak gezileri düzenlediler.
Müzik ekibi ise; Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek modern tını ve armoniler eşliğinde Göbeklitepe için şarkı yazıp, profesyonel bir stüdyoda çalışarak şarkılarını kaydettiler. Şarkılarını spotify, itunes gibi dijital platformlarda yayınladılar ve yine medya ekibinde çalışan öğrencilerin hazırladığı video klipleri de youtube üzerinde yayınlanarak sosyal medya hesaplarında yer aldı.
Kazı Alanında Konser
https://www.youtube.com/watch?v=XeXXQqwNw2k
Bir sene boyunca yaptıkları çalışmalarını Göbeklitepe kazı alanına gerçekleştirdikleri gezi ile taçlandıran öğrenciler, yaptıkları tüm araştırma sonuçlarını yerinde görme fırsatı buldular ve yine kazı alanında bu tarihe yakından tanıklık eden pek çok insanla da konuşarak derinlemesine bilgi sahibi oldular. ALKEV Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri, 2019 Nisan ayından bu yana yürüttükleri “Tarihin Sınır Noktası: Göbeklitepe” projesinin basamaklarından biri olan ören yeri ziyaretini 20 Kasım 2019 tarihinde öğretmenleri eşliğinde gerçekleştirdi.
Multidisipliner bir yaklaşımla 7 farklı alanda Göbeklitepe üzerine çalışan öğrenciler, süreç içerisinde yaptıkları tüm çalışmaları Göbeklitepe Karşılama Merkezi Amfi Tiyatrosu ve kazı alanında ziyaretçilere sundular. Sunumlarının sonunda ALKEV Göbeklitepe Müzik Ekibimiz sözü ve bestesi kendilerine ait olan şarkılarının da olduğu mini bir konser verdiler.
Projelerinin Şanlıurfa ayağını gerçekleştirirken Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Şanlıurfa Konservatuar Şube Müdürlüğü, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Şanlıurfa Turizm Geliştirme ve Tanıtım A.Ş. ile kurumsal iş birliği yaptılar.
Ardından projelerinin diğer bir gezi basamağı olan Almanya gezisini gerçekleştiren öğrenciler hem projelerinin tüm basamaklarını hem de Şanlıurfa ve Göbeklitepe’yi Almanya’da tanıtma imkânı buldular.
ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri, Öğrenci Değişim Programıyla Almanya- Hannover’de partner okulları Sophienschule’ye gittiler. 10 Aralık 2019 Salı günü proje grubu öğrencilerinden Jeren Oldman ve Ozan Engindeniz, okulun öğrenci ve öğretmenlerine “GÖBEKLİTEPE PROJESİ’ni sundular ve beraberlerinde götürdükleri hediyeleri takdim ettiler. Böylece kültürlerarası bir bağ kurarak ulusal kültürel miraslarını farklı kültür platformlarında da tanıtmış oldular.
Çıktıkları Göbeklitepe serüvenin sonunda öğrencilerimiz yine kendi organize ettikleri ve ev sahipliğini üstlendikleri “ALKEV GÖBEKLİTEPE SEMPOZYUMU”nu düzenlediler. 13 Ocak 2020 Pazartesi günü ALKEV Özel Okullarında gerçekleştirilen sempozyumda tüm proje sürecini ve yaptıkları araştırma sonuçları ile ortaya koydukları ürünleri tanıtırken “Göbeklitepe Özelinde Türkiye’nin Kültürel Mirasları” konusunda farklı oturumlarda alanında uzman kişileri de konuşmacı olarak ağırladılar.
Sempozyumda Alman Arkeoloji Enstitüsü Göbeklitepe Kazı Koordinatörü Dr. Lee Clare, Şanlıurfa Tanıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, Aktüel Arkeoloji Dergisi Proje Koordinatörü Tuba Nur Kula, Tarihçi ve Sentosa Tur Rehberi Celal İbrahim Aydık öğrenciler ve katılımcılarla buluşarak kültürel miraslarımıza sahip çıkma ve Göbeklitepe’nin dünya tarihi açısından önemi üzerine gün boyu bilgi paylaşımında bulundular.
NTV HABERİ:
https://www.youtube.com/watch?v=XeXXQqwNw2k
GÖBEKLİTEPE SEMPOZYUMU
ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerimizin, 2019 Nisan ayından bu yana yürütmekte olduğu ALKEV GÖBEKLİTEPE PROJESİ’nin son basamağı olan ALKEV GÖBEKLİTEPE SEMPOZYUMU, 13 Ocak 2020 Pazartesi günü okulumuzun konferans salonunda seçkin okullardan misafir öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Sempozyumumuz proje ekibi öğrencilerimizin süreç içerisinde yaptıkları çalışmaları ve ortaya koydukları ürünleri paylaştıkları sunum oturumu ile başladı. Ardından 2. Oturumda öğrencilerimiz ve misafirlerimiz, Alman Arkeoloji Enstitüsü Göbeklitepe Kazı Alanı Koordinatörü Dr. Lee CLARE’in sunumuyla Göbeklitepe kazı alanında yapılan çalışmaları ve son gelişmeleri dinlediler. Öğleden sonra gerçekleştirilen panel oturumumuzda Şanlıurfa Tanıtım A.Ş. Genel Müdürü Sayın Mehmet Uncu, Tarihçi ve Sentosa Tur Rehberi Sayın Celal İbrahim Aydık ve Aktüel Arkeoloji Dergisi Proje Koordinatörü Sayın Tuba Nur Kula’nın Göbeklitepe ve kültürel miraslarımız üzerine yaptıkları paylaşımlarıyla devam etti. Sempozyumumuz, Göbeklitepe Proje ekibi öğrencilerimiz ve danışman öğretmenlerimiz için düzenlenen sertifika töreni ile son buldu.
Bu uzun soluklu projede yer alarak kültürel miraslarımıza sahip çıkma noktasında emek veren, çalışmalar yapan, ürünler ortaya koyan ve bu konuyla ilgili çevrelerinde farkındalık uyandırmayı başaran öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi bir kez daha kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
BASINDA BİZ
GÖBEKLİTEPE PROJESİ ALMANYA’DA
ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerimiz, Öğrenci Değişim Programıyla Almanya- Hannover’de partner okulumuz Sophienschule’ye gittiler. 10 Aralık 2019 Salı günü proje grubu öğrencilerimizden Jeren Oldman ve Ozan Engindeniz, okulun öğrenci ve öğretmenlerine “GÖBEKLİTEPE PROJESİ”ni sundular ve beraberlerinde götürdükleri hediyeleri takdim ettiler.
Das Projekt „Göbeklitepe“ der ALKEV Schule wird in Deutschland präsentiert!
Zum diesjährigen Schüleraustausch befinden sich unsere Schülerinnen und Schüler diese Woche wieder an unserer Partnerschule, an der Sophienschule, in Hannover. Am Dienstag hielten Jeren Oldman und Ozan Engindeniz dort eine Präsentation, in dem sie den Lehrerinnen und Lehrern und den Schülerinnen und Schülern unser Schulprojekt „Göbeklitepe“ vorstellten und Geschenke unserer Schule überreichten.